Yoga Ketawa diharamkan oleh mahkamah selepas terima aduan pendudukSENAMAN yoga dipercayai dapat mengurangkan tekanan dan mengekalkan kesihatan badan, namun lain ceritanya di sebuah kelab yoga di Bombay apabila ia diarahkan menghentikan sesi senaman Yoga Ketawa pada waktu pagi selepas pihak berkuasa menerima aduan daripada penduduk setempat.

LUCU inilah keadaan ketika anggota Polis sedang melakukan senaman Yoga Ketawa


Mahkamah Tinggi Bombay mengarahkan polis supaya menghentikan sesi berkenaan selepas seorang warga emas berusia 78 tahun mengadu senaman Yoga Ketawa itu menyebabkannya mengalami tekanan mental, selain mengganggu penduduk di kawasan kejiranan berkenaan.

"Adalah tidak wajar untuk kumpulan senaman tersebut berhimpun di luar rumah seseorang dan ketawa berdekah-dekah," kata panel hakim selepas mendengar petisyen yang dikemukakan oleh Vinayak Shirsat yang menetap di Kurla, pinggir bandar raya ini.

Menurut petisyen berkenaan, terdapat 10 hingga 15 ahli kumpulan tersebut berkumpul pada pukul 7 pagi untuk menyanyi, bertepuk tangan dan ketawa dengan kuat.

"Mereka ketawa sekuat hati, setiap ahli kumpulan senaman itu digalakkan ketawa sekuat yang boleh," kata Shirsat dalam aduannya.

Yoga ketawa dipopularkan sebagai rutin senaman oleh seorang doktor perubatan India, Madan Kataria pada 1995.

Sumber: Kosmo

Tags: ,

Peringatan

Segala komen di bawah artikel ini tidak mewakili pandangan Free Malays. Sila beri ulasan, kritikan atau pandangan berdasarkan artikel di atas sahaja. Anda bertanggung jawab di atas tulisan anda