Perkahwinan Gay pertama di Beijing
Da Wen dan Xiao Qiang di mengikat janji di majlis perkahwinan mereka

Pernikahan gay pertama antara dua laki-laki di China diadakan di Beijing, minggu lalu.

Da Wen dan Xiao Qiang memutuskan untuk berkahwin selepas menemui satu sama lain melalui perkhidmatan komuniti dalam talian gay tiga tahun lalu.

Upacara yang diadakan pada hari Sabtu dihadiri oleh sekitar 50 orang teman-teman, Beijing Times melaporkan.

"Kami hanya ingin hidup stabil seperti pasangan biasa lakukan, tidak peduli apakah upacara perkahwinan diadakan atau tidak," kata Xiao Qiang.

"Masyarakat lebih terbuka dari sebelumnya, yang membuat kami cukup berani untuk menunjukkan kasih kami di depan umum," tambah Da Wen.

Mereka memaparkan sebuah sijil perkahwinan palsu yang mirip dengan yang dikeluarkan oleh Menteri Hal Ehwal Awam, memandangkan pernikahan gay masih haram di China.

Dipercayai, pernikahan mereka adalah pernikahan pertama diadakan di antara dua orang lelaki di ibu negara China.

Sebelumnya, sebuah kumpulan lesbian mengadakan upacara perkahwinan di wilayah Guangdong China Selatan.

Pengerusi majlis acara itu, Xiao Dong, adalah pekerja di Beijing Rainbow Stesen sebagai sukarelawan HIV / AIDS.

"Pernikahan mereka adalah langkah luar biasa yang memberi kesan dalam komuniti gay kerana mengatur sesuatu hubungan membantu mengurangkan kemungkinan jangkitan AIDS," katanya.

"Mereka menjadi model di antara pasangan gay, untuk menggalakkan kaum gay lebih untuk mempunyai hubungan yang stabil, yang tidak hanya menguntungkan diri mereka sendiri tetapi juga masyarakat secara keseluruhan."

Sumber: Straits times

Tags: ,

Peringatan

Segala komen di bawah artikel ini tidak mewakili pandangan Free Malays. Sila beri ulasan, kritikan atau pandangan berdasarkan artikel di atas sahaja. Anda bertanggung jawab di atas tulisan anda