Tunjuk perasaan di Mesir tuntut kenaikkan gaji
KAHERAH - Sejumlah graduan arekeologi berhimpun bagi menuntut diberikan pekerjaan semalam selepas Hosni Mubarak meletakkan jawatan pada Jumaat lalu.

Protes bagi menuntut kenaikan gaji juga dilakukan oleh pekerja-pekerja lapangan terbang manakala sejumlah pekerja tekstil melakukan mogok meminta pihak berkuasa melakukan siasatan skandal rasuah.

Para penduduk di bandar Suez turut mendesak supaya sebuah kilang kimia ditutup kerana ia membuang bahan toksik ke sebuah tasik.

Beberapa bank di Mesir ditutup kerana pertikaian buruh sekali gus menjejaskan banyak sektor ekonomi di negara itu.

"Hosni telah tiada, tetapi masalah-masalah yang melanda negara masih sama malah lebih teruk lagi," kata pakar ekonomi Bank Saudi Fransi, John Sfakianakis.

Kehidupan di Mesir masih belum pulih sepenuhnya lima hari selepas Hosni meletakkan jawatan susulan tunjuk perasaan rakyat selama 18 hari.

Askar-askar yang dibantu sejumlah kereta kebal masih berkawal di jalan-jalan raya di sini dengan sekolah dan bank masih ditutup.

Rakyat Mesir didapati masih dalam fasa menyesuaikan diri dengan kebebasan yang diperoleh mereka selepas pengunduran Hosni sebagai presiden.

Hosni berundur selepas sejuta penunjuk perasaan menuntut beliau meletakkan jawatan kerana beliau dianggap gagal membawa kemakmuran ekonomi manakala pemerintahannya selama hampir 30 tahun dicemari skandal rasuah. - Agensi

Tags:

Peringatan

Segala komen di bawah artikel ini tidak mewakili pandangan Free Malays. Sila beri ulasan, kritikan atau pandangan berdasarkan artikel di atas sahaja. Anda bertanggung jawab di atas tulisan anda