CT Scan digunakan bagi mengesan penyeludupSekali pandang ia kelihatan seperti alat pengimbas badan yang biasa, tetapi jangkaan itu ternyata sekali meleset.

Gambar-gambar luar biasa ini adalah imbasan daripada beberapa orang penyeludup yang berjaya mendedahkan bungkusan-bungkusan narkotik yang disembunyikan di dalam badannya dengan gambar yang sangat jelas dan mengagumkan.Tomografi berkomputer atau imbasan CT biasanya digunakan oleh doktor-doktor untuk mengesan penyakit.

Namu kini, sistem X-ray berteknologi tinggi sudah mula digunakan bagi meningkatkan keberkesanan perkakas pihak berkuasa di dalam membendung kegiatan penyalahgunaan dadah.

Penyeludup biasanya akan menelan 'bahan terlarang' yang dibungkus dengan rapi ke dalam rongga-rongga badan mereka bagi mengelakkan dikesan oleh pihak berkuasa ketika melepasi pihak keselamatan di lapangan terbang atau melepasi sempadan negara.

Sistem imbasan CT (CT scan) menunjukkan ban-ban kontra yang lebih jelas berbanding pengimbas X-Ray yang biasa.

Sumber: Dailymail

Tags: ,

Peringatan

Segala komen di bawah artikel ini tidak mewakili pandangan Free Malays. Sila beri ulasan, kritikan atau pandangan berdasarkan artikel di atas sahaja. Anda bertanggung jawab di atas tulisan anda